Budownictwo i architektura : Taiwan Tower Competition Entry / Aedas R & D

Dzięki uprzejmości Aedas R & D Archdaily prezentuje kolejny konkurs zawodów w Tajwanie w Taichung City przez Aedas R & D we współpracy z Thornton Tomasetti i Phaconsult.
Konceptualny rozwój projektu wynikał z geometrii kamyka wpadającego do morza, a kształt wieży został wyprowadzony ze wzorów, które wynurzają się na powierzchni wody jako zlepek.
Falujący wpływ na wodę został podjęty w celu opracowania krajobrazu wokół wieży, a także jego wytłaczania w owijanie skóry wieży.
Więcej o tym projekcie po przerwie.
Wieża jest wpleciona w otoczenie w nowym Gateway Park poprzez serię fal tworzących tarasy i mosty łączące go z krajobrazem.
Struktura wynurza się z parku i wznosi się z parku na wysokość 370 metrów.
Aedas R & D i Thornton Tomasetti wspólnie opracowali model parametryczny do sterowania formą wieży, optymalizując powierzchnię podłogi i określając liczbę, rozmiar, podział i rozmieszczenie taśm strukturalnych, aby spełnić wymagania architektoniczne i inżynieryjne.
Zwężające się wstążki, które są estetycznym środkiem do owinięcia wieży, również działają strukturalnie, przy czym szersze taśmy działają jako elementy nośne, a cieńsze elementy pomagają usztywnić strukturę.
Dzięki uprzejmości Aedas R & D Te same wstążki, które określają wysokość konstrukcji, definiują jej podstawę.
Szeroka podstawa wieży i poziome wstęgi, które są z niej spiralne, stanowią dramatyczny odbiór dla zwiedzających, który zapewnia płynne przejście między krajobrazem poziomym a pionową wysokością wieży.
Budynek publicznie przepuszczalny na poziomie gruntu i mieści hol wejściowy oraz spiralne muzeum.
Przestrzenie biurowe, które wznoszą się nad muzeum, są dostępne za pośrednictwem oddzielnego zestawu kładek prowadzących do drugiego holu, w którym rozpoczynają się biura.
To tworzy wizualną ciągłość pomiędzy różnymi zastosowaniami wieży.
W górnej części budynku znajduje się restauracja i platforma obserwacyjna, która również wychodzi z koncepcji odłączonych kropelek wody zawieszonych w powietrzu, zanim spadnie na Ziemię.
Dzięki uprzejmości działu badawczo-rozwojowego firmy Aedas zespół priorytetowo potraktował zmniejszenie zużycia energii w wieżowcu poprzez wprowadzenie pasywnych strategii projektowania w różnych częściach budynku.
Konstrukcja pozwala na naturalne światło i przenikanie powietrza poprzez zmniejszenie głębokości płyty.
Centralne atrium jest również miarą, która pozwala na więcej światła i powietrza do wieży.
Powierzchnia elewacji jest przesunięta do wewnątrz, aby zapewnić cieniowanie budynku przy zachowaniu konceptualnej formy.
Aedas R & D sugerują, że projekt wykorzystuje systemy wiatrowe i słoneczne, zbieranie wody opadowej, gruntowe pompy ciepła i pozyskiwanie biopaliw z alg pojemnikowych.
plan 01
[przypisy: drzwi wewnętrzne DRE, bramy kute, wyposażenie stajni ]

Powiązane tematy z artykułem: bramy kute drzwi wewnętrzne DRE wyposażenie stajni