Budownictwo i architektura : Kaohsiung Port and Cruise Service Center Wniosek konkursowy / Malone Chang + Yu-lin Chen Architects

Dzięki uprzejmości Malone Chang + Yu-lin Chen Architects Nasza najnowsza propozycja dotycząca Międzynarodowego Konkursu na Port i Centrum Rejsów Kaohsiung pochodzi z Malone Chang + Yu-lin Chen Architects (we współpracy z OZ-P i You-Yi Lu Architect).
Więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
Dwa obrazy w naszym umyśle uruchomiły ten projekt.
Jednym z nich jest widok na ocean, związany z pełnym przygód nastawieniem.
Drugi to widok tropikalnego miasta po przyjeździe, z rozkwitającym lasem z bliska.
Uważamy, że te dwa obrazy są symboliczne dla wszystkich podróżników na Tajwan w okresie jego historii; niektórzy z nich zostali, a niektórzy z nich wyjechali ponownie, by zwiedzić inne części świata.
Dzięki uprzejmości Malone Chang + Yu-lin Chen Architekci Przekształciliśmy te dwa obrazy / symbole za pomocą dwóch typologii / armatur: poziomej i pionowej.
Fala stanowi terminal rejsowy biegnący wzdłuż całej witryny.
Jego typologia to podwójnie spiralna sekcja, która jednocześnie otwiera się na miasto i ocean.
Wieża jest 30-piętrowym wieżowcem, zawierającym Port Service Center (głównie biura).
Jest to budynek samowystarczalny, który reaguje na naturalne ustawienia i zaawansowane technologie budowlane.
Fala jako otwarta granica Obecny obszar portu w Kaohsiung ma centralne położenie, ale jest odległy od mieszkańców.
postrzeganie.
Otoczony murem port wcześniej nie był dostępny dla publiczności.
Zastąpiona przez podwójną spiralną typologię (w planie i przekroju) granica między miastem a oceanem jest zatarta i unika się niebezpieczeństwa prywatyzacji rozwojowej.
Poprzez fale miasto utrzymuje stałe i łatwe połączenie z oceanem.
Dzięki uprzejmości Malone Chang + Yu-lin Chen Architekci Fala jako krajobraz społeczny Celem Cruise Terminal jest stworzenie krajobrazu, który stanie się ważnym publicznym i społecznym miejscem spotkań w Kaohsiung.
Cruise Terminal to miejsce, w którym ludzie przychodzą i odchodzą, ściskają się i żegnają.
W odniesieniu do jego programu wykorzystaliśmy specyficzne dla lokalizacji i klimatyczne warunki witryny.
Musi stać się głównym miejscem spotkań wszystkich kultur Kaohsiung, a także zagranicznych gości.
Fala jako typologia Forma fal odpowiada dokładnie jej programom.
Główna funkcja, taka jak odprawa, wchodzenie na pokład, czekanie i zakupy, może wykorzystywać falę do funkcjonalności i efektu teatralnego.
Zwłaszcza w poczekalni odlotów i holu przylotów, sekcja podwójnej fali tworzy dramatyczne widoki, które są analogiczne do dwóch montaży na początku.
Dzięki uprzejmości Malone Chang + Yu-lin Chen Architects Tower jako miękki punkt orientacyjny W przeciwieństwie do tradycyjnych wysokich budynków, Port Service Center to unikatowy drapacz chmur z charakterem, który nazywamy miękkim .
Geometria nie tylko wywołuje różne spostrzeżenia z różnych punktów widzenia w mieście, ale także współdziała wizualnie z innymi punktami orientacyjnymi w Kaohsiung.
Wprowadziliśmy elegancję i lekkość do wieży, a jej forma – miękka K – może być interpretowana przez indywidualną wyobraźnię.
Miękkość i lekkość pomagają formalnie połączyć wieżę i fale.
Wieża jako pionowy ogród Rozciągając się od poziomego ogrodu botanicznego, który wprowadziliśmy do witryny, ogrody i leżaki znajdują się na różnych poziomach wieży K-tower.
Ten pionowy ogród to oświadczenie, które zawiera najnowocześniejsze, zrównoważone technologie i naturalne otoczenie wieży.
Energia wytwarzana przez BIPV (fotowoltaika zintegrowana z budynkiem) na fasadzie wschodniej i zachodniej może wspierać codzienne użytkowanie Port Service Center i Cruise Terminal.
Dzięki uprzejmości Malone Chang + Yu-lin Chen Architekci Wieża jako mechanizm widokowy K-wieża to mechanizm przeznaczony do widzenia i bycia widzianym.
Jego trapezowy plan tworzy z natury dialektyczne twarze: smukłą, elegancką południową fasadę i krzywą, przypominającą wstęgę północną.
Te dwie twarze nie tylko równoważą wymagania dotyczące przezroczystości i osłony przeciwsłonecznej w surowym tropikalnym lecie, ale także dają użytkownikom widok na ocean i szeroką panoramę miejską.
[przypisy: kompozycja urbanistyczna, schody zabiegowe projektowanie, roczne zużycie energii elektrycznej ]

Powiązane tematy z artykułem: kompozycja urbanistyczna roczne zużycie energii elektrycznej schody zabiegowe projektowanie