Architektura i nowoczesne budownictwo – Nowy konkurs Stanów Zjednoczonych Sądu Konkursowego / Yazdani Studio of Cannon Design

Dzięki uprzejmości Yazdani Studio of Cannon Design Yazdani Studio of Cannon Design i Gruen Associates podzielili się z nami swoją drugą propozycją na bardzo oczekiwany konkurs na projekt i budowę nowego sądu w Los Angeles w Kalifornii.
Zaprojektowany jako ikona w panoramie miasta, trójkątny monolit zapewnia zrównoważony, XXI-wieczny budynek sądu, który ucieleśnia demokratyczne cechy godności, wzrostu, przejrzystości, otwartości i dostępności.
Gmach sądu w Los Angeles, dzielnica historyczna Broadway i wzgórze Bunker Hill znajdują się w kluczowym punkcie, a budynek sądu o powierzchni 550 000 stóp kwadratowych otoczony jest bujną przestrzenią obywatelską, która odgrywa ważną rolę w istniejącym krajobrazie.
Przeczytaj opis architekta po przerwie.
Historycznie projekt amerykańskich sądów celebrował ideały sprawiedliwości i równości pod prawem i zachęcał do otwartego udziału społeczeństwa w procesie demokratycznym.
Fizycznie, funkcjonalnie i symbolicznie budynek sądu był centralnym punktem jego społeczności.
Dzisiejsze gmachy mają problemy, które z konieczności zmieniają parametry estetyki i symboliki.
Bezpieczeństwo, zrównoważony rozwój i ekonomia mają obecnie znaczący wpływ na projekt.
Dzięki uprzejmości Yazdani Studio of Cannon Design Wartości wyrażone w sądzie przeszłości wciąż rozbrzmiewają w świadomości społecznej i stanowią nieodłączną część proponowanego projektu Nowego Sądu w Los Angeles.
Jest kultowym dodatkiem do panoramę Los Angeles.
Uosabia i promuje trwałe demokratyczne cechy godności, wzrostu, przejrzystości, otwartości i dostępności.
Kontynuuje tradycję dostarczania poczucia miejsca i ciągłości w strukturze miejskich otwartych przestrzeni Centrum Obywatelskiego.
Proponowany Sąd ma charakter trójstronny, z dwiema salami sądowymi i trzema komorami sędziowskimi na każdym piętrze, oferując funkcjonalną organizację o wyraźnej jasności, z wydajnym oddzieleniem publicznego, ograniczonego i bezpiecznego obiegu.
Trójkąt służy także jako symboliczna reprezentacja trzech podstawowych składników amerykańskiego procesu sądowego.
sędzia, ława przysięgłych i strony sporu.
Dzięki uprzejmości Yazdani Studio of Cannon Design Przekłada się to na odważną formę zewnętrzną, którą łatwo zrozumieć, i unikatową w panoramie miasta.
Grzbiet wieży pochyla się ukośnie ku niebu, przywołując w sposób nowoczesny klasyczną fasadę tradycyjnego gmachu sądu.
Angażuje również dialog estetyczny ze schodkowym piramidalnym szczytem ratusza.
Te dwa podstawowe budynki obywatelskie, o podobnej wysokości, wizualnie rezonują ze sobą przez osiemdziesiąt lat i dwa bloki miejskie, które je oddzielają.
Dzięki uprzejmości Yazdani Studio of Cannon Design Masowanie wież odróżnia budynek od sąsiedniej kolekcji niższych budynków w kształcie płyty wzdłuż ulicy Pierwszej i Broadwayu.
Budynek jest hołdem dla historycznych wytycznych planowania, które niegdyś ograniczały wysokość budynków, opierając się zaledwie o kilka stóp poniżej ratusza.
Sąd ma wyjątkową okazję, aby podkreślić charakter krajobrazu w centrum miasta.
Wejście do sądu, na rogu First Street i Broadway, jest rozpoznawalne z odległości jako punkt docelowy dla odwiedzających.
Ze szczytu tych kroków turysta spoglądający na wschód w kierunku ratusza z łatwością rozpoznaje znaczącą rolę, jaką gmach zajmuje fizycznie i symbolicznie w obrębie rządowego centrum Los Angeles.
Wejście to również celebruje jasność, przejrzystość, uczciwość i dostępność amerykańskiego systemu sądowniczego.
Dzięki uprzejmości Yazdani Studio of Cannon Design Estetyka wzornictwa wyłoniła się z wyzwania obracanej sieci miejskiej i inteligentnej reakcji na klimat południowej Kalifornii i ścieżkę słońca.
Orientacja trójkątnej płytki podłogowej została tak zaprojektowana, aby zminimalizować przyrost ciepła słonecznego, zacieniając ekspozycję zachodnią i wschodnią za pomocą wystających metalowych płetw.
Ze względu na obrót siatki miejskiej 45o od osi północ-południe, prostokątny kształt na siatce jest mniej skuteczny niż obracany trójkąt w kontrolowaniu przyrostu ciepła.
Koncepcja opierała się na interdyscyplinarnym podejściu do systemów mechanicznych, systemów oświetleniowych, zużycia wody, rozwoju terenu i doboru materiałów, aby w dłuższej perspektywie poprawić zrównoważony rozwój.
Dzięki uprzejmości Yazdani Studio of Cannon Design Proces projektowania sali sądowej przypomina budynek zewnętrzny.
Podobnie jak narożniki budynku, rogi pomieszczenia są zaokrąglone.
Kaseta w kształcie chmurki pośrodku sufitu zawiera karbowane akustyczne panele przypominające fluting zewnętrznych elewacji.
Oświetlenie ambientowe jest ukryte w zatoce i między rowkami, aby zmniejszyć odblaski i poprawić czytelność w przestrzeni.
Flety również integrują dyfuzory i głośniki HVAC w nienachalny sposób.
Dzięki uprzejmości Yazdani Studio
[hasła pokrewne: wiercenie w żelbecie, bramy segmentowe łódź, wiązar dachowy ]

Powiązane tematy z artykułem: bramy segmentowe łódź wiązar dachowy wiercenie w żelbecie